Special Town Election on Monday, December 11, 2017 Read More
updated 8:57 AM on Fri Dec 8th, 2017

Question: 1. What is the Sudbury Historic District Commission (HDC)?

Answer:  

Following steps outlined in Massachusetts General Laws Chapter 40C, the Sudbury HDC consists of five members appointed by the Selectman. The Commission’s members include, when possible, three residents who live in one of Sudbury’s four … More

Question: 2. What is HDC’s contact information?

Answer:  

Town’s website: sudbury.ma.us/historicdistricts/   Email:HistoricDistricts@sudbury.ma.us   Phone: (978) 639-3389   Address:Flynn Building 278 Old Sudbury Road Sudbury, MA 01776

Categories:

Question: 3. How do I find out if I live in an historic district?

Answer:  

The four historic districts currently in existence – The Town Center, The Wayside Inn District, the King Philip District and the George Pitts Tavern District – are subject to restrictions and controls under Chapter 40 … More

Categories:

Question: 4. When and where are meetings held?

Answer:  

HDC meetings are usually held the first Thursday in every month. Additional meetings are scheduled when necessary. 2017 Calendar of Meetings can be found on the town website.  Meetings are normally held in the Silva … More

Question: 5. How are decisions by the Commission reached?

Answer:  

Decisions are based on guidelines that the Commission periodically updates. (The Commission is currently revising its guidelines.)  The guidelines are drawn from standards at the State and Federal levels, members’ understanding of historical architectural styles, … More

Question: 6. What does HDC have jurisdiction over?

Answer:  

Changes to any structure that can be viewed from a public way (streets, walkways, etc.) require a COA from the Commission. This includes the construction of any new structure, the demolition of any structure, additions, … More

Question: 7.What is the process to apply and be granted a COA?

Answer:  

First, be sure to plan ahead.  An application for a COA needs to be filed at least 22 days before a scheduled meeting, please see the 2017 Calendar of Meetings. Applications can be downloaded from the website.  The planning … More

Question: 8. What is the difference between National Register of Historic Places and Local Historic Districts?

Answer:  

The National Register of Historic Places is an ongoing project of the federal government to document the nation’s most significant historic properties (buildings, structures, sites and districts). Although it encourages preservation, it does not restrict … More

Categories:

Question: 9. What are the benefits of a local historic designation?

Answer:  

Local historic designation carries a certain cache and is one of the best ways to protect the historic character of buildings, streetscapes and neighborhoods from inappropriate alterations, incompatible new construction, and other poorly conceived work … More

Categories:

Question: 10. Can anyone propose a Local Historic Designation?

Answer:  

Yes. If you believe your property possesses historic and/or architectural significance, you should meet with the Sudbury Historic District Commission to enlist its support.  If a property is not in an existing district, a new … More

Categories:
Contact
Subscribe Subscribe to Email Lists
Twitter
Facebook